Friday , April 4 2025
Breaking News
Home / Headline / Banjir di Malaysia, 32.044 warga Selangor Mengungsi
Banjir di Malaysia, 32.044 warga Selangor Mengungsi
Warga melintasi banjir di Jalan Thamboosamy, Kuala Lumpur, Minggu (19/12). Sejumlah daerah di Lembah Klang, Malaysia, dilanda banjir yakni Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. ANTARA Foto/Agus Setiawan/YU

Banjir di Malaysia, 32.044 warga Selangor Mengungsi

Kuala Lumpur, YukUpdate – Hingga Senin (20/12/2021) siang, sebanyak 32.044 orang telah diungsikan ke 162 Pusat Penempatan Sementara (PPS) di sembilan daerah dalam Negeri Selangor, Malaysia, akibat dampak banjir parah di daerah tersebut.

“Daerah Klang mencatatkan jumlah tertinggi pengungsi dengan jumlah 18.858 individu,” ujar Menteri Besar Selangor Amirudin Shari di Selangor, Senin.

Selain dari lembaga-lembaga pemerintah dan aparat setempat, ujar dia, pasukan sukarelawan Team Selangor official dan lembaga Serve turut membantu usaha mengedarkan makanan dan keperluan dasar ke semua PPS yang menempatkan korban banjir.

Selain daerah Klang para pengungsi diantaranya berasal dari Petaling, Kuala Langat, Kuala Selangor dan Hulu Langat.

Sementara itu berdasarkan informasi di lapangan sejumlah warga yang tinggal di Taman Sri Muda Seksyen 33 Shah Alam masih memerlukan bantuan untuk evakuasi.

Kawasan ini merupakan tempat bertemunya Sungai Klang dan Sungai Damansara yang terendam banjir parah.

Seorang warga di Jalan Megah 25/109, Taman Sri Muda dikabarkan meninggal dunia dan anaknya sedang menunggu untuk proses evakuasi.

Sumber: ANTARA

loading...
https://thebalidestiny.com/car

Check Also

ASUS Consumer PC Blogger Gathering Roadshow

Denpasar, 30 Agustus 2024  – ASUS resmi memperkenalkan ASUS AI, lini produk laptop yang sudah dibekali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Eitss ga bole copas lho !!